Katere so najpomembnejše slabosti konvencionalne kozmetike?

Kozmetika predstavlja velik del naše vsakdanje rutine, tako pri ženskah, kot pri moških. Menim, da je ravno to dovolj pomemben razlog, zakaj izbrati naravno kozmetiko namesto konvencionalne. Zato vam v nadaljevanju podajam nekaj slabosti konvencionalne kozmetike, s katerimi vas želim spodbuditi, da se ji čimprej odpoveste in naredite prvi korak do boljšega zdravja.

Kaj je kozmetika?

Kozmetika je dandanes nujen del našega vsakdanjega življenja. Uporabljamo jo za umivanje, ličenje, oblikovanje pričeske, in še kaj. Kozmetika ne pomeni samo ličil in ni nekaj, kar uporabljajo zgolj ženske. Kaj je torej kozmetika?

slabosti konvencionalne kozmetike_kozmetika

Kozmetika je dandanes nujen del našega vsakdanjega življenja, tako za ženske kot za moške.

Kozmetika je katerikoli produkt, ki ga lahko uporabimo za izboljšanje svojega videza. Gre za izdelke, ki jih lahko namažemo, polijemo ali poškropimo po različnih delih svojega telesa, kot so trup, lasje, nohti, obraz in celo zobje.

Slabosti konvencionalne kozmetike

V nadaljevanju vam predstavljam znanstveno dokazane in potrjene slabosti konvencionalne kozmetike. Morda katera izmed njih sama po sebi ni toliko problematična, a pri uporabi kozmetike je pametno imeti v mislih, da se vsakodnevna količina potencialno nevarnih snovi, ki se nahajajo v njej, kopiči. Na neki točki lahko ob določenih okoljskih sprožilcih pride do pojava raznih težav in obolenj.

Odpadki

Morda za marsikoga larifari, za nekatere pa problematika onesnaževanja okolja vsekakor ni ena izmed zanemarljivih slabosti konvencionalne kozmetike. Kot kažejo podatki, je kozmetična industrija eden največjih onesnaževalcev okolja. Velik del odpadkov na odlagališčih namreč predstavlja odpadna embalaža. Plastična embalaža kozmetike pogosto ni reciklirana (kljub temu, da bi lahko bila) in večinoma konča na odlagališčih.

slabosti konvencionalne kozmetike_odpadki

Velik del odpadkov na odlagališčih predstavlja odpadna embalaža kozmetičnih izdelkov.

Težava pri recikliranju kozmetične embalaže je predvsem v oteženem čiščenju, poleg tega pa gre pogosto za embalažo, ki je sestavljena iz različnih materialov. Stroški zbiranja, separacije in procesiranja takšnih odpadkov so visoki, zato je odlaganje na odlagališčih bolj ekonomično (vir).

Testiranje na živalih

Ne glede na to ali ste ljubitelj živali ali ne, je testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih v večini primerov nehumano. Še posebej problematično je, da je to pogosta praksa številnih močnih kozmetičnih podjetij. Ljudje smo nekako sprejeli in se sprijaznili, da je trenutno edini zanesljiv način testiranja delovanja zdravil s poskusi na živalih. A pri zdravilih govorimo o vprašanju preživetja, kar pa ne moremo trditi za kozmetiko.

Kozmetična industrija s testiranjem na živalih zagotavlja varnost produkta, preden pride na police trgovin. Pri tem uporabljajo živali, kot so podgane, miši, zajčki in morski prašički. Na njih testirajo različne vplive, ki bi jih lahko imel produkt. Živali služijo za testiranje oralne toksičnosti, iritacije kože in celo vpliva na reprodukcijo/razvoj.

slabosti konvencionalne kozmetike_testiranje

Kozmetična industrija s testiranjem na živalih preverja različne vplive, ki bi jih lahko imel produkt na zdravje ljudi.

Produkte nanesejo na sveže obrito kožo teh živali, nekatere pa jim celo injicirajo pod kožo. Med potekom testiranja živali redko dobijo protibolečinska zdravila, ob koncu vsakega testa pa so večinoma usmrčena (vir). Po mojem mnenju že samo dejstvo, da je potrebno sestavine takšnih kozmetičnih izdelkov testirati, preden se jih uporabi, kaže na njihovo potencialno nevarnost za naše zdravje.

Vlažilne mikro kroglice

Vlažilne kroglice, poznane tudi kot mikrokroglice (ang. microbeads) so majhne plastične kroglice, premera manj kot milimeter. Podobne so vpojnim gobicam in se nahajajo v več kot 200 različnih kozmetičnih izdelkih.  Njihova vloga v kozmetičnih izdelkih je drgnjenje (piling kože), obarvanje kozmetičnega izdelka in povečanje mazljivosti izdelka. Zaradi svojih vpojnih lastnosti pa lahko absorbirajo tudi številne kemikalije, med njimi tudi zaviralce gorenja in pesticide (vir).

slabosti konvencionalne kozmetike_mikrokroglice

Vlažilne mikrokroglice so majhni plastični delčki, ki so problematični predvsem z vidika bioakumulacije.

Ker so narejene iz plastike, lahko onesnažijo tako vire pitne vode kot življenje v jezerih in morski vodi (vir). In ker so tako majhne, lahko prehajajo preko filtrov v naša življenja. Živali, kot so ribe, jih namreč zamenjajo za hrano in jih pojedo. Tako kontaminirajo ribe, ki jih mi pojemo, hkrati pa lahko vodne živali zaradi njih poginejo, saj jim lahko blokirajo prebavni sistem (vir).

Škodljive kemikalije

Kot sem že omenila, konvencionalna kozmetika vsebuje številne nevarne in škodljive kemikalije. Te lahko našemu zdravju škodujejo neposredno ob nanosu, ali pa posredno preko prehranske verige in onesnaženega okolja. V nadaljevanju vam predstavljam tiste, ki so najpogosteje zastopane v konvencionalnih kozmetičnih izdelkih.

Parabeni

slabosti konvencionalne kozmetike_parabeni

Parabeni so kemikalije, ki motijo naš endokrini sistem in povečujejo tveganje za pojav raka dojk.

Parabeni so sestavljeni iz številnih različnih kemikalij z zelo podobno molekulsko strukturo. Njihov namen v kozmetiki je preprečevanje rasti mikroorganizmov. Te kemikalije se lahko absorbirajo preko naše kože in krvi ter motijo naš endokrini sistem. Obstajajo celo primeri, ko so se absorbirale preko prebavnega sistema (vir).

Obstajajo štirje glavni parabeni, ki se uporabljajo v konvencionalni kozmetiki: etilparaben, propilparaben, butilparaben in metilparaben. Nahajajo se v šamponih, losjonih in celo maskarah. Znani so po tem, da naj bi motili funkcijo hormonov v našem telesu, posledično naj bi pri številnih ženskah povečali tveganje za pojav raka dojk (vir).

 

 

Ftalati

slabosti konvencionalne kozmetike_ftalati

Ftalati so motilci endokrinega sistema in povzročajo nekatere prirojene napake otrok.

Ftalati so snovi, ki se uporabljajo pri proizvodnji plastike, saj dajejo plastiki fleksibilnost (vir). Najdemo pa jih lahko tudi v kozmetičnih produktih, kot so laki za nohte, spreji za lase in v vsem, kar vsebuje dišave, saj delujejo kot topila in fiksativi (vir).

Zakaj so nevarni? Delujejo kot motilci endokrinega sistema (vir) in povzročajo celo prirojene napake otrok, kot je hipospadija pri fantkih (prirojena deformacija penisa) in nenormalen spolni razvoj pri deklicah (vir). Ko so v igri otroci, marsikatera ženska dvakrat premisli, če so takšne slabosti konvencionalne kozmetike zgolj zaradi videza res vredne žrtve.

 

 

Triklosan

slabosti konvencionalne kozmetike_triklosan

Triklosan so povezali z rušenjem hormonskega ravnovesja, vpliv pa ima celo na delovanje ščitnice.

Triklosan je antimikrobni agens, ki ga lahko najdemo v večini vsakodnevnih kozmetičnih izdelkov, kot so mila, deodoranti, izdelki za britje in celo zobne paste.

Povezali so ga z rušenjem hormonskega ravnovesja, vpliv pa ima celo na delovanje ščitnice. Že majhna količina Triklosana lahko sproži pojav odpornosti na antibiotike, kar pomeni, da boste težje preboleli okužbe (vir). Nevarnost uporabe triklosana tako sodi med slabosti konvencionalne kozmetike, hkrati pa predstavlja resno grožnjo tudi zdravstvu.

 

 

 

Dišave

slabosti konvencionalne kozmetike_dišave

Dišave v kozmetičnih izdelkih sodijo med pet najpogostejših alergenov.

Dišave so kompleksna kombinacija naravnih in/ali sintetičnih snovi, ki se uporabljajo v praktično vseh kozmetičnih izdelkih. Celo izdelki, ki imajo deklaracijo “neodišavljeni”, lahko vsebujejo dišave, da z njimi prekrijejo vonj ostalih kemikalij (vir).

Dišave imajo vlogo maskiranja vonja kozmetičnih izdelkov. Morda se marsikomu zdijo nedolžne v primerjavi z ostalimi kemikalijami, ki jih najdemo v konvencionalni kozmetiki, a realnost je, da so dišave med petimi najpogostejšimi alergeni (vir).

Dišave lahko sprožijo napade astme in poškodujejo posameznikov imunski sistem (vir).

 

 

Benzofenon in oksibenzon

slabosti konvencionalne kozmetike_oksibenzon

Oksibenzon, ki se nahaja v sončnih kremah, se nalaga v koži in zmanjšuje plodnost pri moških.

Ti dve molekuli se nahajata v večini kozmetičnih izdelkov, vključno z mili, losjoni in sončnimi kremami. Njun namen je blokiranje vpliva UV žarkov, zaradi česar preprečuje izgubo barve in vonja kozmetičnih izdelkov (vir).

Blokiranje UV žarkov je sicer samo po sebi dobra lastnost, na žalost pa imata kemikaliji potencial, da rušita hormonski sistem in vplivata na delovanje ščitnice.

Benzofenon je toksičen za notranje organe, lahko povzroči nastanek raka, in ima celo nevaren vpliv na razvoj in reprodukcijo (vir). Oksibenzon je njegov derivat in je ena najbolj nevarnih kemikalij, kar se tiče sončnih krem (vir). Nalaga se namreč v koži, kar lahko vodi do pojava ekcema. Prav tako je znan po tem, da zmanjšuje plodnost pri moških in povečuje možnost nastanka raka na modih (vir).

Naravna kozmetika je varna in bogata s hranili

Konvencionalno kozmetiko je lažje najti in kupiti, saj je običajno njena cena nižja od naravne kozmetike. Kljub zagotovilom FDA, da so sestavine v konvencionalni kozmetiki varne (in v majhnih količinah so morda res), pa sem sama prepričana, da so ti produkti v resnici potencialno nevarni.

Povprečna oseba dnevno uporabi ogromno količino kozmetike. Mila, šamponi, makeup, deodoranti, zobne paste, spreji, utrjevalci za lase in še in še. To pomeni, da se tekom dneva nabere ogromna količina teh kemikalij, ki naj bi veljale za varne, kar je zagotovo ena izmed najglasnejših slabosti konvencionalne kozmetike.

Naravna kozmetika pogosto vsebuje Shea maslo, kokosovo maslo, naravne rastlinske ekstrakte in druge varne ter koristne učinkovine. Zato je naravna kozmetika vsekakor boljša izbira. Vsebuje namreč številne snovi, ki imajo hranilno vrednost, ki se z lahkoto vpijejo v kožo in jo ohranjajo gladko ter zdravo. Te snovi učinkujejo tako, da koži omogočajo, da poskrbi sama zase, namesto da bi nadomeščale njeno delo.

Če imate kakršnekoli težave s kožo ali se jim želite izogniti, so izdelki Čarovnije narave za vas vsekakor prava izbira, saj bazirajo na naravnih sestavinah in so brez umetnih parfumov, konzervansov ter barvil. Vabljeni k obisku spletne trgovine Čarovnije narave, kjer lahko izbirate med številnimi izdelki za vsakdanjo nego kože, kot so mila, šamponi, deodoranti in balzami. Z našimi masažnimi svečkami in kopelmi pa boste pocrkljali svoje telo in dušo.

 

Poglej v naravo, pa boš vse razumel bolje.