Eterična olja v naravni kozmetiki

Potrošniki so pričeli čedalje bolj posegati po varni in učinkoviti naravni kozmetiki. Zato so postala eterična olja izredno zaželena v kozmetičnih preparatih. Njihov glavni namen je vloga dišave, imajo pa eterična olja v naravni kozmetiki tudi nekatere terapevtske, relaksacijske in regenerativne lastnosti za kožo. Dejstvo, da so eterična olja naravna in organska pa je samo še dodaten plus.

Eterična olja v naravni kozmetiki

Konvencionalna kozmetika lahko ima pogosto negativen vpliv na našo kožo, kot so izsuševanje, kosmičenje in pomanjkanje elastičnosti. Vsebuje lahko tudi nekatere toksične kemikalije, ki lahko imajo celo kancerogen vpliv. Predvsem pa so zaradi sintetičnih dišav, ki se pogosto uporabljajo v konvencionalni kozmetiki prisotne alergije in draženje kože.

Več: Katere so najpomembnejše slabosti konvencionalne kozmetike?

Da bi se temu izognili, je priporočljiva uporaba naravne kozmetike, ki vsebuje 100 % eterična olja. Ta imajo pozitiven vpliv na kožo, saj vsebujejo protivnetne učinkovine, ki ščitijo kožo pred okužbami in blažijo bolečine. Določene snovi v eteričnih oljih izboljšujejo stanje kože, tako da stimulirajo celično obnavljanje. Vplivajo pa tudi na dobro počutje, saj dokazano pomirjajo in zmanjšujejo stres (vir).

osnovne sestavine naravne kozmetike_eterična olja

Eterična olja  imajo pozitiven vpliv na kožo in dobro počutje.

Kaj so eterična olja?

Eterična olja so dišeče, visoko koncentrirane naravne sestavine, ki jih najdemo v rastlinah. Rastlinam, iz katerih so ekstrahirana, dajejo karakterističen vonj in zdravilno moč. Kadar se eterična olja uporabljajo pravilno, imajo širok razpon zdravstvenih koristi in za razliko od konvencionalnih zdravil in kozmetike nimajo stranskih učinkov.

eterična olja_2

Eterična olja so dišeče, visoko koncentrirane naravne sestavine, ki jih najdemo v rastlinah.

Poznamo več kot 90 različnih eteričnih olj, ki se lahko uporabljajo v kozmetične, zdravstvene namene in v aromaterapiji. Načini njihove uporabe so izredno raznoliki. Lahko se vdihavajo preko vodnih in oljnih razpršilcev, sveč ali vodnih kopeli. Lahko jih nanašate direktno na kožo, a morate biti pri tem pazljivi. Določena eterična olja lahko v visokih koncentracijah dražijo kožo, zato jih pred nanosom vedno razredčite v ustrezni količini nosilnega olja. Eterična olja lahko uporabljate tudi med kopeljo, aromaterpavetsko masažo in pa seveda v kozmetičnih pripravkih.

Zdravstvene koristi eteričnih olj

Tipično eterično olje vsebuje več kot 100 različnih kemičnih snovi. Vsaka izmed njih ima specifično terapevtsko lastnost, kar je tudi razlog, zakaj se lahko številna eterična olja uporabljajo v tako različne namene. Praktično vsa eterična olja imajo protivnetne lastnosti, številna pa tudi protiglivične, protivirusne in protibakterijske lastnosti (vir).

eterična olja_1jpg

Tipično eterično olje vsebuje več kot 100 različnih kemičnih snovi.

Eterična olja v naravni kozmetiki so znana po tem, da lajšajo bolečine in vnetja, čistijo kožo, stimulirajo obnovo celic, krčenje mišic in pretok krvi po žilah, koži dajejo barvo, odstranjujejo toksine ter sproščajo telo in duha.

Katera eterična olja se uporabljajo v naravni kozmetiki?

V kozmetiki so nekatera eterična olja bolj priljubljena, predvsem zaradi njihove arome in pozitivnega vpliva na kožo. Po podatkih Centra za promocijo in uvoz so uporabnikom kozmetike bliže zemeljske, lesnate in sveže arome. Najpogosteje uporabljena eterična olja v naravni kozmetiki Čarovnije narave so:

  • Eterično olje čajevca,
  • Eterično olje geranije,
  • Eterično olje limone,
  • Eterično olje limonske trave,
  • Eterično olje pomaranče,
  • Eterično olje sivke,
  • Eterično olje vanilije
  • Eterično olje vrtnice
  • Eterično olje žajblja.
eterična olja_3

Viri najpogosteje uporabljenih eteričnih olj v naravni kozmetiki Čarovnije narave.