Katere so osnovne sestavine naravne kozmetike?

Naravna kozmetika je izdelana iz številnih naravno pridobljenih sestavin na rastlinski bazi. Njihova uporabnost in učinkovitost sta izjemno raznoliki. Tako izdelke naravne kozmetike sestavljajo organske osnovne sestavine naravne kozmetike in posebne učinkovine za posebne namene.

Osnovne sestavine naravne kozmetike

Kot sem omenila že v prejšnjem prispevku, je količina kozmetike, ki jo uporabi sodoben človek zelo velika. Zato je njena varnost izredno pomembna. Konvencionalna kozmetika namreč za večino ljudi predstavlja glavni vir kemikalij. Na srečo obstajajo alternativni produkti, kot so izdelki Čarovnije narave, ki po mojem mnenju delujejo celo bolje od kemijskih aditivov.

Osnovne sestavine naravne kozmetike predstavljajo naravno (po možnosti biološko) pridelani rastlinski izvlečki, olja in praški.

1. Kokosovo olje

osnovne sestavine naravne kozmetike_kokosovo olje

Kokosovo olje je najpogosteje uporabljena sestavina v naravni kozmetiki. Ima namreč nekatere fizikalne lastnosti (blag vonj, nizka topnost, relativno dobro mešanje z vodo), zaradi katerih je z njim lahko delati, hkrati pa ima izredno številne zdravstvene in kozmetične lastnosti, ki blagodejno vplivajo na zdravje naše kože in telesa nasploh (vir).

Za prehranske in kozmetične namene se uporablja deviško kokosovo olje, ki ne gre skozi procese beljenja, rafiniranja, deodoriranja ali hidrogenacije. V kulinarične namene se uporablja samo najboljše kokosovo olje, medtem ko se lahko za kozmetične namene uporablja nekoliko cenejša, a še vedno kvalitetna različica.

Njegova tekstura je odvisna od temperature. Običajno je pod 24 °C v trdni obliki, ki jo imenujemo tudi kokosova maščoba, pri višjih temperaturah pa se pretvori v prozorno tekočino, ki jo imenujemo kokosovo olje. Z novimi tehnologijami predelave pa se lahko njegova temperatura tališča še zniža (vir).

Kokosovo olje ima unikatno sestavo. Večinoma ga gradijo srednje dolge nasičene maščobne kisline, med katerimi imata lavrična in kaprilna kislina pomembne koristi za naše telo. Ojačata naš imunski sistem in nas ščitita pred bakterijskimi, virusnimi in glivičnimi okužbami. Kokosovo olje vsebuje tudi vitamin E, ki pomaga pri ohranjanju zdravja in sijaja naših las, ter številne druge vitamine, minerale in antioksidante (vir).

2. Karitejevo maslo

osnovne sestavine naravne kozmetike_karitejevo maslo

Karitejevo maslo, znano tudi pod imenom shea maslo je druga najpogosteje uporabljena sestavina naravne kozmetike, takoj za kokosovim oljem. Organsko, nerafinirano karitejevo maslo se pridobiva iz oreščkov mogočnega afriškega drevesa karite in ima naravno oreščkast, zemeljski vonj, ki pa je zelo blag (vir). Pri sobni temperaturi je v mehki trdni obliki in ima bež do nežno rjavkasto barvo. Če ga gnetemo v rokah, se prične topiti in se izredno hitro vpije v kožo.

Karitejevo maslo je izredno hranilno za kožo, poleg tega pa ima naravne protibakterijske lastnosti. Odlično se obnese pri preprečevanju nastanka strij, celjenju ran ter za nego proti staranju kože. Vsebuje namreč vitamine A, E in F, esencialne maščobne kisline in hranila, ki so potrebna za sintezo kolagena. Koži nudi tudi zaščito pred UV žarki, saj ima SPF okoli 5 in se lahko tako uporablja kot dnevna sončna krema (vir).

V študiji iz leta 2010 so ugotovili, da ima karitejevo maslo zaradi vsebnosti cinamične kisline in drugih naravnih lastnosti protivnetno delovanje. Ena izmed snovi, ki so ji namenili posebno pozornost je lupeol cinamat, za katerega so ugotovili, da zmanjšuje vnetje kože in potencialno celo pomaga preprečevati mutacije kože (vir). Zaradi tega je karitejevo maslo izredno koristno za ljudi, ki imajo akne.

3. Kakavovo maslo

osnovne sestavine naravne kozmetike_kakavovo maslo

Kakavovo maslo je še eno maslo z odločnimi lastnostmi za izdelke naravne kozmetike. Pridobiva se iz zrn kakavovca in je v trdni obliki bledo rumenkaste barve. Zaznamuje ga nežen čokoladni vonj, ki se odlično povezuje z meto ali citrusi.

Kakavovo maslo ima izredno nizko temperaturo tališča in je ena najbolj stabilnih maščob, zaradi česar je tako popularno v kozmetiki. Vsebuje namreč naravne antioksidante in preprečuje rancidnost, zato ga je mogoče hraniti od dveh do petih let. Poleg tega ima izredno gladko teksturo in odlične mehčalne lastnosti, kar je idealno za kozmetične produkte (vir).

Kakavovo maslo začasno ščiti poškodovano in izpostavljeno kožo pred škodljivimi zunanjimi vplivi in lajša bolečine. Koži tudi preprečuje dehidracijo, saj na površini kože ustvarja bariero, ki upočasnjuje izhlapevanje vode.

4. Čebelji vosek

osnovne sestavine naravne kozmetike_čebelji vosek

Čebelji vosek je odličen strjevalec izdelkov naravne kozmetike. Njegova posebnost je mamljiv vonj čebeljega medu in propolisa. Znan je tudi po tem, da zmanjšuje vnetje in deluje protibolečinsko (vir).

Čebelji vosek ima odlične hidratantne lastnosti, saj na površini kože ustvarja pregrado, ki pomaga ohranjati vlažnost kože, hkrati pa ji omogoča dihanje. Ta pregrada preprečuje tudi vnos okoljskih toksinov. Te lastnosti so zaželene predvsem za mazila za ustnice in kreme za roke.

Ker ima relativno visoko talilno temperaturo, je izredno koristen za uporabo pri izdelkih, ki zahtevajo visoko vsebnost kokosovega olja (ta ima nižjo temperaturo tališča). Vsebuje tudi vitamin A, ki izboljšuje hidratacijo kože in spodbuja njeno regeneracijo.

5. Tekoče nosilno olje

osnovne sestavine naravne kozmetike_nosilno olje

Številni izdelki naravne kozmetike, kot so otroška olja, losjoni, balzami po britju, idr. morajo biti redkejši kot omogočajo kokosovo olje in masla. V ta namen se uporabljajo tekoča nosilna olja, kot so olivno olje, mandljevo olje, olje mareličnih pešk in še nekatera druga.

Olje mareličnih pešk in mandljevo olje sta zaradi nežnega vonja ena izmed najbolj uporabnih nosilnih olj. Olivno olje je izmed vseh najcenejše, vendar pa ima močnejši vonj, ki ga je v nekaterih receptih, ki ne vsebujejo eteričnih olj, težko zasenčiti.

6. Škrob

osnovne sestavine naravne kozmetike_škrob

Med osnovne sestavine naravne kozmetike vsekakor sodijo različne vrste škroba, ki izboljšajo aplikativne lastnosti izdelka. Uporabljajo se koruzni, rižev, tapiokin škor in marant v prašku.

Škrob se uporablja kot gostilo za izdelavo naravnih deodorantov, otroških pudrov, krem za ritko, suhega šampona idr. Zmanjšuje oljnost oziroma mastnost izdelkov ter jim daje gladko, praškasto in gladko strukturo (vir).

7. Eterična olja

osnovne sestavine naravne kozmetike_eterična olja

Eterična olja iz tehničnega vidika v naravni kozmetiki niso potrebna, njihov namen pa je izboljšanje vonja končnega izdelka. Eterična olja imajo namreč pozitiven vpliv na naše razpoloženje. Najpogosteje se uporabljajo eterična olja mete, sivke, limone, pomaranče in sandalovine.

Pri uporabi eteričnih olj v naravni kozmetiki je izjemnega pomena, da uporabimo 100 % eterična olja in ne sintetičnih, ki lahko dražijo našo kožo.

Katere sestavine se še uporabljajo v naravni kozmetiki?

Osnovne sestavine naravne kozmetike predstavljajo večji del kozmetičnega izdelka, v kolikor želimo, da ima izdelek specifičen namen, se dodajajo tudi nekatere druge naravne snovi. Takšne sestavine so:

  • Posušena zelišča in rože, posebej kamilica in ameriški slamnik,

  • Cinkov oksid za sončne kreme in kreme za ritke,

  • Sladkor za pilinge,

  • Soda bikarbona za deodorante,

  • Sol za spreje za lase ali pilinge,

  • Kokosovo mleko za šampone,

  • Druga eterična olja.