Pozitivni učinki aromatične solne kopeli

Ljudje pogosto podcenjujemo moč tople, aromatične kopeli, ki pozitivno vpliva na naše telo in misli. Kopeli služijo različnim namenom – od blaženja prehlada in gripe do napetih in vnetih mišic ter utrujenih misli.

Na trgu obstajajo raznolike komercialne kopeli, med katerimi pa na žalost številne vsebujejo umetna barvila, sintetične dišave ter sredstva za penjenje. Ta sredstva naši koži škodijo, namesto da bi nanjo delovala zdravilno in pomirjujoče.

Kopeli Čarovnije narave

Naravne solne kopeli Čarovnije narave vsebujejo zgolj 3 sestavine: sol Sečoveljskih solin, eterično olje sivke/vrtnice ter cvetove sivke /vrtnice. Sol in eterična olja kožo navlažijo, jo nežno zmasirajo ter odstranijo odmrlo kožo, ki postane bolj gladka, mehka in svilnata. Cvetlični cvetovi pa dodajo piko na i vaši izkušnji aromatične kopeli.

kopeli_čarovnije narave

Sivkina in vrtnična kopel Čarovnije narave

Sol Sečoveljskih solin

Sol iz Sečoveljskih solin vsebuje  najmanj 95 odstotkov NaCl na suho snov, vsota kalcija in magnezija v njej pa je najmanj  0,4 odstotkov (vir). Sol se v topli vodi hitro raztopi in se tako zlahka absorbira v našo kožo, kjer ima trojni učinek:

  • zviša nivo magnezija v našem telesu,
  • sprošča utrujene in napete mišice,
  • pomaga odstranjevati toksine iz telesa.
kopeli_piranska sol

Kopeli Čarovnije narave vsebujejo sol iz Sečoveljskih solin.

Po besedah Carolyn Dean, zdravnice, naturopatinje, nutricionistke in avtorice številnih knjig o pozitivnih učinkih magnezija, je magenzij antistresni mineral, ki vpliva na boljši spanec, sprošča mišice, izboljša prebavo, uravnovesi krvni pritisk in nam daje več energije (vir).

Piling s soljo se priporoča 1x tedensko. Na navlaženo kožo piling masiramo po celem telesu nato speremo pod tekočo vodo in nežno obrišemo.

Eterično olje

Namen eteričnih olj v kopeli ni zgolj vloga dišave, temveč predvsem njihove relaksacijske in regenerativne lastnosti za kožo.

Kot sem opisala v prejšnji objavi, vsebujejo eterična olja protivnetne učinkovine, ki ščitijo kožo pred okužbami in blažijo bolečine, določene snovi v eteričnih oljih izboljšujejo stanje kože, tako da stimulirajo celično obnavljanje, vplivajo pa tudi na dobro počutje, saj dokazano pomirjajo in zmanjšujejo stres.

Eterično olje sivke

kopeli_sivka

Eterično olje sivke je znano po svojem pomirjevalnem učinku za naše telo in um, pozitivno pa vpliva tudi na splošno zdravje naše kože. Dokazano izboljšuje spanec (vir), blaži učinke stresa in anksioznosti ter povečuje naše kognitivne sposobnosti (vir).

Eterično olje sivke povečuje kroženje krvi in tako znižuje krvni tlak ter izboljša prekisičenost in nahranjenost organov in kože (vir). Tako izboljšuje splošno zdravje kože, zaradi svojih protibakterijskih in protivnetnih lastnosti pa je tudi eno najboljših eteričnih olj za zdravljenje aknavosti kože (vir).

Pa še dobra novica za vse ženske: eterično olje sivke stimulira nastajanje urina (vir), zmanjšuje vnetje mehurja, pomaga pri vzdrževanju hormonskega ravnovesja in zmanjšuje cistitis. Prav tako blaži krče, ki so povezani s temi stanji.

Eterično olje vrtnice

kopeli_vrtnica

Tudi eterična olja vrtnice ima pomirjevalni učinek, saj vpliva na čustveno ravnovesje in je zato izredno učinkovito v boju proti depresiji. Učinkuje pa celo kot afrodiziak.

Ker ima številne protivnetne učinkovine, je odlično sredstvo za zbijanje vročine in celjenje ran. Tudi vrtnično eterično olje tako kot sivkino vsebuje učinkovine, ki zmanjšujejo krče. Tako pomirja mišice v dihalnih poteh, prebavnem traktu, mehurju in maternici.

Poleg protibakterijskih lastnosti pa eterično olje vrtnice učinkuje tudi proti nekaterim virusom (vir).

Eterično olje vrtnice izboljšuje zdravje naše kože in polti. Utrjuje kožo in lasne korenine, zato je učinkovito v boju proti izpadanju las. Čisti kri, preprečuje krvavenja in ohranja zdravje jeter (vir).